PMM990: Diplomski rad (173376)

 12 
ECTS
21 S
0% primjene e-učenja
Odjel za matematiku (Sceduly)
Nositelji: Željka Zorić
Suradnici:
Ciljevi predmeta
Student će:
-naučiti samostalno obraditi zadanu matematičku temu-naučiti samostalno koristiti danu literaturu i istražiti zadanu temu u literaturi
-naučiti pisati matematički rad i javno ga izložiti
-naučiti sistematizirati i usmeno iznijeti stečena matematička znanja.
Uvjeti (kompetencije) za upis predmeta
Diplomski rad je obavezan kolegij za svakog studenta 2. godine diplomskog studija.
Očekivani ishodi učenja
Od studenata/ica se nakon obranjenog diplomskog rada očekuje da budu sposobni:
-demonstrirati vještinu suvislog i profesionalnog matematičkog pisanja
-obraditi neku matematičku temu (i konceptualno i na dovoljno visokoj razini matematičke strogosti) koja nije obuhvaćena standardnim programom matematičkog studija
-napraviti matematički korektan, jezično i terminološki dosljedan i konzistentan rad u skladu s matematičkim standardima kojim je u potpunosti obrađena zadana tema i u kojem su jasno i precizno izneseni rezultati proučavanja zadane teme
-usmeno iznijeti odabrane matematičke ideje i sadržaje te sistematično i koncizno demonstrirati osnovna matematička znanja.
Sadržaj predmeta
Student odabire jednu od ponuđenihmatematičkih tema koju obrađuje uz pomoć mentora s ciljem izrade diplomskog rada. Student radi sistematizaciju osnovnih matematičkih znanja usvojenih na studiju i priprema se za njihovu demonstraciju. Sadržaje iz odabrane teme kao i osnovna matematička znanja student izlaže pred povjerenstvom u čijem sastavu je mentori još dva nastavnika.
Vrste izvođenja nastave
- Seminari
- Mentorski rad
Obveze studenata
Savjetovanje s mentorom oko zadane teme, izrade diplomskog rada, planiranja i održavanja seminara i obrane diplomskog rada. Izrada diplomskog rada.
Praćenje rada studenata (ECTS)
- Seminarski rad (1)
- Individual work (11)
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata
Nakon što položi sve propisane ispite na diplomskom studiju student može, u dogovoru s mentorom, započeti održavanje seminara. Na seminarima student izlaže sadržaje iz odabrane teme pred mentorom. Nakon procjene mentora da je student u dovoljnoj mjeri pismeno obradio i savladao zadanu temu, mentor predlaže ostale članove Povjerenstva i u dogovoru sa studentom prijavljuje datum obrane diplomskog rada barem 5 dana prije predloženog termina. Polaganje predmeta Diplomski rad se sastoji od diplomskog ispita i obrane diplomskog rada. Diplomski ispit se sastoji od provjere znanja pred Povjerenstvom iz obaveznih matematičkih sadržaja, te znanja vezana za temu diplomskog rada.. Pozitivna ocjena na diplomskom ispitu je preduvjet pristupanju obrani diplomskog rada u zakazanom terminu. Ukupna ocjena se formira kao aritmetička sredina ocjene za izrađeni rad, te ocjene za diplomski ispit i obranu.
Obvezna literatura
Literatura za odabranu temu diplomskog rada po preporuci mentora.
Izborna literatura
Načini praćenja kvalitete
Razgovori sa studentom, prije i poslije diplomiranja.
Izvedba
Sveučilišni diplomski studij
 •  Matematika; smjer: Nastavnički (obvezni 4. sem.)
 •  Matematika i fizika; smjer: nastavnički (izborni 4. sem.)
 •  Matematika i informatika; smjer: nastavnički (izborni 4. sem.)
 
Napomene:
Vrste nastave (tip): (P) Predavanja; (S) Seminari; (A) Auditorne vježbe; (PK) Vježbe u praktikumu; (L) Laboratorijske vježbe; (M) Metodičke vježbe; (TJ) Vježbe tjelesnog odgoja; (T) Terenske vježbe.
Prije početka nastave moguće su rošade izvođača nastave u svrhu optimizacije opterećenja. Prikazana je testna verzija automatskog generiranja informacija.